Warzywa i owoce to podstawa piramidy zdrowego żywienia, jednak nie oznacza to, że powinniśmy je jeść w proporcji 50/50. Tak naprawdę to stosunek powinien wynosić 3/4 porcji dziennej dla warzyw i 1/4 porcji dla owoców. Jerzyny są bogatsze w witaminy dzięki czemu są idealną podstawą głównego posiłku (śniadania, obiadu, czy kolacji). Owoce zaś nadadzą się lepiej na lekką przekąskę pomiędzy głównymi posiłkami (do dwóch razy dziennie i najlepiej do godzin popołudniowych).
Warzywa najlepiej spożywać jest na surowo, ale bardzo dobrze sprawdzą się też w wersji pieczonej, gotowanej na parze lub gotowane w małej ilości wody – nie tracą w tedy tylu składników odżywczych i są lepiej przyswajalne przez organizm. Owoce zaś dadzą nam najwięcej jeśli nie będą za bardzo przetworzone. Oznacza to, że na surowo są dla nas najlepsze.
Jeśli mamy w planach wysiłek fizyczny bądź umysłowy i akurat zostało nam do niego 30 minut, to warto rozważyć zjedzenie owocowej przekąski. Fruktoza zawarta w owocach jest bardzo pożądanym przez nasz organizm cukrem prostym, który dostarczy nam energii potrzebnej do przewidzianych czynności.